Kaip gėlės veikia mūsų emocinę sveikatą?

Turbūt nesunku pastebėti, jog gėlės mūsų aplinkoje yra visur. Ar tai namuose, ar darbe, o gal nuėjus į parduotuvė ar grožio saloną – daug kur galima išvysti įvairiausio tipo gėlių. Nors šiais laikais palaikyti gerą emocinę savijautą patarimų yra daugybė, gėlės yra vienas iš jų. Jos kuria gerą nuotaiką, padeda mažinti įtampą, o ir kuria daug malonesnę ir jaukesnę aplinką. Kodėl taip yra ir kodėl gėlės yra tokios stebuklingos?

Gėlių spalvų terapija

Jau nuo senų laikų gėlės buvo laikomos magiškomis ir net turinčiomis gydomųjų savybių. Žiniuoniai Kinijoje teigė, jog gėles galima panaudoti įvairiais būdais, svarbu žinoti, kokio rezultato yra siekiama. Kiekviena spalva žmogaus smegenis veikia skirtingai, tad naudojant skirtingų spalvų žiedus galima teigiamai paveikti ir žmogaus savijautą. Apie spalvų terapiją ir poveikį žmogui kalbama yra jau seniai, tad vienas iš spalvų terapijos taikymų ir yra būtent naudojant skirtingų spalvų gėles.

Jau seniai raudonas rožes laikome aistros ir energijos simboliu, tad nenuostabu, kad visos raudonos gėlės gali būti panaudojamos norint įkvėpti energijos. Ramybei atrasti puikiai tinka mėlynos gėlės, nes mėlyna spalva neša ramybę ir atsipalaidavimą. Ieškote kaip paskatinti kūrybingumą? Geltoni žiedai puikiai padės tą padaryti. Jie motyvuoja veikti, kurti ir sukelia daug optimizmo, kurio gali taip trūkti. Turbūt nenustebsite išgirdę, jog žalia spalva – ramybės ir susikaupimo spalva. Žalios spalvos gėlės yra tikras gamtos atspindys, kuris padeda harmonizuoti savo mintis bei savijautą. 

Tad norėdami paskatinti savo organizmą veikti viena ar kita linkme, galite pasirinkti skirtingas gėles, kuriomis puošite savo namus ar kitas erdves.

Gėlių poveikis fizinei sveikatai

Gamtos ir žmogaus santykis bei ryšys yra žinomas jau seniai. Tad nenuostabu, kad ir gėlės turi savitą poveikį žmogaus fizinei sveikatai. Pabuvimas gamtoje – tai lyg pabėgimas nuo skubėjimo, miesto triukšmo ir viso jame esančio streso. Tad, jei ir namus puošia gėlės, tokį pabėgimo ir atsiribojimo jausmą galima jausti net savo namuose nebėgant į miškus. Gamtos motyvai, kad ir kokioje erdvėje jie būtų, kuria ramią atmosferą, kurioje būti malonu, norisi dirbti, padidėja produktyvumas ir motyvacija darbui. Dėl šių priežasčių gėlės ofisuose yra gan dažna dekoracija. 

Taip pat gėlėmis galima puošti ir įvairių klinikų ar sveikatos priežiūros centrų kabinetus. Tai padeda nusiraminti ir nusiteikti pozityviai, kas yra labai svarbu tokiose vietose.