Renkamės geriausią buhalterinės apskaitos paslaugų teikėją

Lemtingas momentas – kaip pasirinkti tokią buhalterinių paslaugų įmonę, su kuria nereiktų vargti, nekainuotų pasakiškus pinigus ir dirbtų ramiai ir efektyviai? Tai nėra taip paprasta, kaip galėtų pasirodyti iš karto. Reikia atlikti gana rimtą tyrimą, kad išsiaiškintume, ar iš tikrųjų buhalterinė apskaita bus tvarkoma gerai ir efektyviai.

Nuo ko pradėti?

Pirmiausia reiktų įsitikinti, kad vadovybė turi teisingą požiūrį į buhalterinės apskaitos paslaugų teikėjus. Tai nėra įprastiniai paslaugų teikėjai, bet dažnai – tikri įmonės partneriai, žinantys ir nuolatos stebintys konfidencialią įmonės informaciją – pelną, nuostolius, susitarimus su darbuotojais, darbo užmokesčius, išlaidas kai kurių darbuotojų asmeninėms-darbinėms situacijoms ir t.t. Tik patikimiems partneriams galima patikėti tokią jautrią informaciją. Dėl to neįvertinti buhalterinių paslaugų reikšmės – didžiausia klaida. 

Jei buhalterinių paslaugų ieško naujai įsteigta įmonė ar norima pakeisti buhalterinių paslaugų teikėją, teoriškai galima tiesiog pasiskaityti atsiliepimus ir rekomendacijas internete. Tačiau jeigu įmonė susiduria su tam tikrais iššūkiais (o kodėl ji ieško naujos buhalterinės apskaitos įmonės, jei neturi jokių iššūkių?) finansų srityje, reikia būti labai atsargiems, kad rastume geriausią partnerį.

Buhalterinė apskaita apima praktiškai visus įmonės finansinius reikalus, nors buhalterija dažnai  tiesiogiai nevaldo įmonės lėšų, tačiau jie valdo finansinę informaciją.

Kokius klausimus reiktų užduoti potencialiam buhalterinių paslaugų teikėjui? Kaip buhalteriai gali padėti optimizuoti finansinius srautus?

Neklauskite, „Ar gali?“. Visi buhalteriai gali, tačiau kaip jie tai darytų, kokia patirtimi vadovautųsi. Tai jau visai kitas klausimas. Jei sugebės paaiškinti, pateikti sėkmingų optimizavimo pavyzdžių, reiškia turi žmonių, išmanančių įstatymus ir visą finansinę sistemą iš pagrindų. Buhalteris gali dirbti su įmonės finansais, tačiau tik vyr. finansininkas mato bendrą rinkos vaizdą ir supranta, kokią vietą užima kliento įmonė tame versle.

Buhalterinių paslaugų teikimo organizavimo nuotoliniu būdu svarba

Tai svarbu didelėse įmonėse, nes nuolatiniai susitikimai su finansininkais nebūtinai yra efektyviausias būdas spręsti susiklosčiusias situacijas ir iššūkius. Paprastai buhalteriai dirba nuotoliniu būdu, tačiau ar lemtingi sprendimai gali būti priimami nuotoliniu būdu – kitas svarbus klausimas.

Ar yra galimybė gauti ne tik buhalterinės apskaitos bet ir kitas teisines paslaugas?

Taip jau susiklostė verslo situacija, kad įmonės dažniausiai samdo teisininkus atlikti tam tikras užduotis susijusias su finansais. Pavyzdžiui, skolų administravimas, ginčai su darbuotojais dėl darbo sutarčių pažeidimų, konfidencialumo susitarimų pažeidimai, viešųjų pirkimų administravimas, intelektinės nuosavybės apsauga ir t.t. Vienaip ar kitaip teisininkai nors ir netiesiogiai, bet prisiliečia prie jautrios finansinės informacijos. Ar buhalterinių paslaugų įmonė gali pasiūlyti ir teisines paslaugas. Jei taip, tai kokiomis sąlygomis?

Neapsimoka gaišti laiko ir klausinėti apie buhalterių patikimumą ir išsilavinimą. Jei buhalterinių paslaugų įmonė veikia bent 5 metus, visi jos buhalteriai matę ir šilto, ir šalto, prasikankinę su daugybe mokesčių įstatymų pasikeitimų, kai net patys VMI inspektoriai nežino, kaip teisingai pasielgti… Visi buhalteriai yra kvalifikuoti ir patyrę.

Konfidencialumo sutartys pas buhalterius irgi aukščiausio lygio kadangi nuo to priklauso buhalterinių paslaugų teikėjo reputacija, todėl galima būti ramiems – Jūsų informacija liks saugi. .

Buhalterinės apskaitos paslaugų kaina priklauso nuo operacijų skaičiaus, todėl apie ją kalbėti teks kiekvienam individualiai. Svarbios kitos paslaugos – konsultacijos. Būtent jos duoda įmonėms didžiausią vertę ir gali praktiškai pakeisti įmonės veiklos sėkmės formulę. Buhalterius rinkitės atsakingai, neskubėkite. Juo labiau, kad perdavimas iš vienos buhalterių įmonės į kitą yra gana sudėtingas ir stresinis projektas… Bet apie tai – kitame straipsnyje. Ieškantiems daugiau informacijos – apsilankykite https://justicija.eu/