Viskas apie kasos aparatus – privalumai, trūkumai ir kaip apsipirkti

Kasos aparatai yra labai svarbi įranga bet kokiam verslui, kuris parduoda produktus ar paslaugas. Jie naudojami pardavimams registruoti, inventoriui sekti ir kvitams spausdinti. Nors kai kurios įmonės vietoj kasos aparato renkasi naudoti pardavimo vietos (POS) sistemą, daugelis vis tiek mano, kad specialus kasos aparatas yra geriausias jų poreikius atitinkantis variantas. Šiame tinklaraščio įraše aptarsime kasos aparatų privalumus ir trūkumus ir pateiksime keletą patarimų, kaip pasirinkti funkcijas ir nustatyti biudžetą.

Kasos aparatų privalumai

Kasos aparato naudojimas turi keletą privalumų, palyginti su POS sistema ar net rankiniais apskaitos metodais. Bene svarbiausia, kad kasos aparatai leidžia lengvai sekti pardavimų duomenis. Šiuos duomenis galima naudoti vertinant, kurie produktai gerai parduodami, ir atitinkamai koreguoti kainas. Kasos aparatais taip pat lengviau valdyti likučius; kai prekės parduodamos, kasos aparatas jas automatiškai išskaičiuoja iš atsargų skaičiaus. Taip išvengiama prekių pertekliaus (kuris gali suvalgyti didelę dalį pelno) ir užtikrinama, kad klientai visada rastų reikiamų prekių. Galiausiai kasos aparatai su paprastina kasos procesą, nes leidžia klientams atsiskaityti įvairiais būdais (pvz., kredito kortele, debeto kortele, grynaisiais pinigais) ir pateikia atspausdintą kvitą.

Kasos aparatų trūkumai

Nors naudojimasis kasos aparatu turi daug privalumų, yra ir trūkumų. Vienas didžiausių trūkumų – pradinė kaina; priklausomai nuo reikalingų funkcijų, kokybiškas kasos aparatas gali kainuoti kelis šimtus eurų. Be to, kasos aparatus reikia reguliariai prižiūrėti (pvz., reikia keisti popieriaus ritinius), o sugedus – remontuoti. Galiausiai, jei naudojate tradicinį kasos aparato stalčiaus modelį, turėsite reguliariai ištuštinti jį nuo monetų ir banknotų – tai gali pareikalauti daug laiko ir dažnesnių kelionių į banką.

Kaip pasirinkti funkcijas ir nustatyti biudžetą

Ieškant kasos aparato, svarbu atsižvelgti į konkrečius savo poreikius, kad galėtumėte pasirinkti modelį su tinkamomis funkcijomis. Pavyzdžiui, jei planuojate priimti kredito korteles, jums reikės kasos aparato su integruotomis kredito kortelių apdorojimo funkcijomis. Jei turite daug inventoriaus, galbūt norėsite ieškoti kasos aparato su automatinio atsargų valdymo funkcijomis.

Nustačius, kokių funkcijų jums reikia, laikas nustatyti biudžetą. Kaip minėjome anksčiau, kokybiški kasos aparatai gali būti gana brangūs; tačiau yra ir prieinamesnių variantų, jei esate pasirengę atsisakyti kai kurių funkcijų. Nustatydami biudžetą būtinai atsižvelkite ne tik į pradinę pirkimo kainą, bet ir į vėlesnes techninės priežiūros ir remonto išlaidas, kurios nėra pigios.