Viena dažniausiai pasitaikančių šeimos griūties priežasčių – priklausomybė nuo alkoholio

Kaip ir kitos narkotinės arba psichotropinės medžiagos, alkoholis gali sukelti ne tik fizinę, bet ir psichologinę priklausomybę. Priklausomybė nuo alkoholio turi keletą aiškių požymių, į kuriuos verta atkreipti dėmesį:

  • Aiškiai pastebimas didėjantis suvartojimo kiekis, vartojimo dažnumas bei bendras alkoholio poreikis, o pradėjus sunku sustot;
  • Rytas pradedamas nuo minčių, jog yra didelis noras vartoti alkoholį;
  • Alkoholis trikdo neuromediatorių ir koordinacinę veiklą, pastarieji svarbūs gerai psichinei sveikatai, o jiems sutrikus galima įžvelgti, jog priklausomas žmogus jaučia nerimą, depresiją. Priklausomybė nuo alkoholio gali sukelti ir minčių apie savižudybę;
  • Ne tik moraliniai, bet ir fiziniai simptomai gali būti įžvelgiami, pastarieji pasireiškia padidėjusiu prakaitavimu, drebėjimu, pykinimu, o šiuos negalavimus išgydo tik papildomas alkoholio vartojimas. 

Pagalba sau

Priklausomybė alkoholiui gali tapti labai kenksminga veikla žmogaus sveikatai. Tai yra vienas iš svarbiausių sveikatos rizikos veiksnių visame pasaulyje, o pastarasis sukelia įvairias ligas: kepenų cirozę, kasos uždegimą, o vėžio institutas tikina, jog nesaikingas alkoholio vartojimas yra susijęs su padidėjusia rizika susirgti bent 7 skirtingomis vėžio rūšimis. Tam, kad žmogus galėtų būti gydomas, svarbu ir pastarojo indėlis, sergantysis privalo norėti gydytis nuo priklausomybės, kitu atveju, pasveikimas atrodo neįmanomas.

Ką daryti, jeigu mano aplinkoje yra priklausomų asmenų?

Priklausomybė alkoholiui gali būti tarsi užburtas ratas, iš kurio pabėgti atrodo neįmanoma. Tačiau įkalbėjus žmogų arba šiam nusprendus, jog atėjo laikas pokyčiams, galima kreiptis į įvairias vyriausybines ar nevyriausybines organizacijas, siekiančias padėti ištrūkti iš priklausomybių liūno. Priklausomybė alkoholiui gali būti nugalėta kartu su specialistais, kurie ne tik reabilitacijos centruose, bet ir įvairiose organizacijose, tokiose kaip: anoniminiai alkoholikai. Taip pat galima kreiptis ir į medicinos psichologus, kurie padeda žmonėms atsikratyti priklausomybės psichologinės pagalbos ir lazerio terapijos metodu.

Nelikime abejingi

Pastebėję, kad žmogų kontroliuoja priklausomybė nuo alkoholio, ištieskime pagalbos ranką ir kartu paskatinkime pastarąjį žengti lemtingą žingsnį link šviesesnio rytojaus. Kai atrodo, jog niekas nepavyksta, svarbiausia nenuleisti rankų ir bandyti, o pastangos ir noras, gali ne tik išgydyti priklausomybę, tačiau ir gražinti prarastą laiką, artimuosius bei sveikatą.